Kenapa setiap keluarga perlukan RM100ribu TUNAI?

Setiap keluarga perlu ada minimum RM100K tunai atau 10 kali GANDA GAJI TAHUNAN ketua keluarga (ayah, ibu). 

Contoh gaji ayah RM3ribu sebulan, maka si ayah perlu pastikan sebanyak RM360K perlu disediakan kepada anak isteri jika kematian sebelum waktu terjadi padanya.

UNTUK APA?? 

FAMILY SURVIVAL / Kelangsungan hidup anak isteri yang di tinggalkan

-Pampasan ini boleh diHIBAHkan terus kepada keluarga secara TUNAI terus tanpa melalui faraid

-Boleh guna untuk perbelanjaan, pendidikan anak dan lain lain

-Boleh pastikan anak anak membesar dengan baik, tanpa terabai 

-Tidak menyusahkan penjaga anak anak kita nanti. Mereka tolong tengokkan anak kita, duit makan minum, kita sudah sediakan. 

-Anak anak lebih terbela, tak bebankan pasangan. 

DEBT SETTLEMENT / Di gunakan untuk membayar segala hutang piutang si mati semasa hayatnya.

-Majoriti hari ini berhutang seperti hutang rumah, kereta, personal dan lain lain

-Kita tak nak bebankan keluarga kita dengan tinggalan hutang.

-Dengan pampasan ini, dapatlah kita gunakan bayar hutang kita. 

-Ada pinjaman bila dah mati, hutang setel. Tapi ada juga hutang yang tak setel selepas kita mati. 

-Amalan tergantung hutang tak setel. 😭😨

HADIAH/UMRAH/HAJI

-Pampasan ini dapat lah guna buat badal haji kita nanti. 

-Boleh berikan hadiah kepada mak ayah kita untuk mereka buat haji/umrah. 

AMAL JARIAH

-Boleh rancang untuk bina masjid contohnya sebagai saham akhirat kekal yang berterusan sebagai saham dalam kubur nanti /  Wakaf 

KEY MAN POLICY

-Penting untuk cover hutang business

-Bila meninggal, harta kita akan beku. Dengan adanya hibah tunai ini,  waris boleh guna tunai untuk tujuan business termasuk yang business individu/ share partner. 

TEMPOH BAYARAN PENDEK

-Tak perlu kepada komitmen caruman yang terlalu lama. Hanya 5 tahun sahaja tapi cover sehingga umur 70/80 tahun

-Tidak apa yang rugi bila apply pelan ni sebab jika umur pendek, dapat pampasan RM1JUTA contohnya. Jika umur panjang, boleh dapatkan nilai saving yang tinggi.

Anda berminat? Boleh hubungi agent insurans / takaful masing masing atau jika masih tiada agent, boleh hubungi kami.sampul raya

The “Best Gift” for our kids is the best “retirement life” for ourself

IMG_0429 2

Semua mak ayah ingin memberikan yang terbaik kepada anak anaknya, ada yang ingin memberikan pelajaran terbaik, perlindungan diri yang terbaik, tempat tinggal yang terbaik, pakaian, makan minum yang terbaik tetapi bolehkah kalau kita katakan hadiah yang terbaik yang kita boleh berikan pada anak anak kita, jika betul kita sayangkan mereka adalah :

hadiah terbaik dari seorang ayah atau ibu kepada anak anak meraka adalah persediaan terbaik untuk memasuki zaman pencen

Kenapa?

Bayangkan kalau satu satu pasangan berkahwin dan mendapat anak pada umur 30tahun, 25 tahun selepas itu, pasangan tersebut akan mencecah usia 55tahun, dan si anak tadi akan mencapai umur 25 tahun, pada umur sebegini, anak tersebut akan memulakan kehidupannya sendiri, mula bekerja, mula untuk mengenal dunia yang sebenar.

Bayangkan jika pada waktu itu, usia si anak 25 tahun, usia orang tuanya sudah mencecah usia untuk pencen, usia di mana tiada lagi pendapatan. Jika si ayah tadi tidak menyediakan satu plan “persaraan” yang terbaik untuk dirinya dan pasangannya, apa akan jadi? Pastinya pasangan ayah dan ibu tadi akan terpaksa bergantung pula kepada si anak yang baru nak memulakan kehidupan. Bukan untuk saya mengatakan yang si anak tak patut membantu ayah atau ibu, tapi jika ayah dan ibu tadi telah menyediakan satu plan persaraan terbaik ( maksud saya dari segi dana persaraan ), pastinya si anak dapa memberi tumpuan sepenuhnya untuk kehidupan yang dia yang baru nak bermula.

Bukankah kita selalu sebut :

What we focus is what we will get

benda yang sama akan berlaku kepada si anak tadi, apa yang si anak tadi foku, itulah yang akan dia dapat. Jika si anak boleh memberikan tumpuan untuk memajukan kehidupan dia, itulah yang akan dia dapat.

Apa option plan persaraan terbaik yang kita ada?

Plan persaraan yang terjamin bersama Prudential

Mungkin bukan ini saja jalan untuk mendapat plan persaraan terbaik, tapi apa salahnya untuk anda ambil tahu, apa yang ada , apa yang tidak dalam plan ini. Walaupun saya baru satu dekad bersama Prudential, bermula pada 13 April tahun 2009, saya merasakan sangat bersyukur dengan plan yang ada, bermula dengan idea “Formula triple three“, di mana usaha saya selama sedekad ini boleh memberikan satu jaminan persaraan yang kebanyakan orang idamkan.

Ramai orang pada waktu usia anak remaja, melalui zaman persekolahan, menginginkan untuk cepat membesar , lulus dalam setiap peperiksaan dan ingin mula bekerja. Apa yang menjadi persamaan antara ramai orang di sini adalah, apabila mula bekerja, ada yang merasakan ingin bercuti, kalau boleh ingin bercuti dengan lama…tapi hakikatnya tidak boleh. selagi kita bekerja, selagi itu kita tidak boleh bercuti sesuka hati kita. Pada waktu itu, mula merasakan ingin nak merasa hidup macam orang pencen, walau tak bekerja, tapi ada pendapatan.

Persoalannya , bolehkah??? dan jawapannya ,  mestilah tak boleh untuk kebanyakan orang.

Kerana apa? atas sebab apa , sesetengah golongan boleh menikmati persaraan awal, sesetengahnya pula tidak boleh?

Salah satu sebabnya adalah, kerana kita tidak “memilih diri” kita untuk berada dalam kalangan yang boleh?

Terdapat 4 jenis punca pendapatan secara amnya di dunia ini,

  1. Bekerja makan gaji -> ada boss yang memberi gaji kepada kita
  2. Bekerja sendiri -> sendiri jadi kuli, sendiri jadi boss
  3. Berniaga -> mengusahakan sesuatu sehinggan mempunyai kakitangan yang bekerja di dalam organisasi kita
  4. Pelabur -> mempunyai banyak hasil kekayaan, duit di gunakan untuk bekerja untuk dirinya. kata lainnya, guna duit untuk buat duit

Jenis 1 & 2 , memang tidak akan mampu untuk bersara awal, kerana kita akan terikat dengan masa. Masa kita akan di tukar dengan pendapatan.

jenis 3 & 4 , sangat berpotensi untuk mendapat persaraan awal, ataupun kata lainnya, dapat menikmati kehidupan umpama bersara.

Sedekad bersama Prudential, alhamdulillah di tunjukkan jalan kepada jenis 3, saya sedia berkongsi dengan anda semua, dan kemudian anda buatlah keputusan.

KLIK

Cara menikmati kehidupan umpama bersara

Life is about option

What we choose is what we get

Hakikat “Flexible time” dan “time freedom”

flexible-working-time-itce

Walaupun apa namanya, “time freedom”, “flexible time” atau apa saja, selagi kita bergerak secara berkumpulan, selagi itu tiada istilah ini untuk kita. Bergerak secara berkupulan ni mungkin bermakna kita dalam satu organisasi, kita mungkin dalam satu jabatan. “Freedom of Time” hanya terjadi jika anda “sendiri” an di muka bumi ini atau anda seorang yang tak berkawan, tak mahu mempunyai kawan dalam hidup anda.

Walaupun kebanyakan agent “claim” time freedom, tapi pendapat saya, selagi kita bergerak secara berkumpulan, kita masih juga perlu mengikat/ mengikut masa yang ramai setuju, atau masa yang telah di persetuju..itu baru bermakna kita berada dalam kumpulan tu…

IMG_2122

Saya ambil contoh, JR Seven Group, kami merancang beberapa pembaharuan pada tahun ni, seperti masa untuk “hiking” / masa beriadah kami secara berkumpulan yang kami tetapkan pada setiap hari rabu pagi. Secara tak langsung, walaupun agent seperti saya mengatakan “time freedom” , sebenarnya itu susah nak berlaku. Satunya kerana, kami ramai ramai dah setuju, nak buat “hiking” ni, yang kami namakan #hikingberjemaah”, dan kami juga dah setuju untuk lakukan pada hari rabu…so, sebagai agent yang penuh dedikasi seperti saya, pastinya saya akan aturkan juga masa saya supaya boleh ikut “time table” ni. Bagi saya, masa yang agent katakan “time freedom” ni tidak akan wujud selagi kita berada dalam sesuatu organisasi.

Yang mungkin wujud adalah “time flexible”. Sedikit sharing jadual waktu agency kami.

time table

Ada “column” kosong yang kami boleh isi dalam jadual mingguan kami sebagai agent di JR Seven Group, antara time kosong pada pagi rabu, itu sebab kami isikan dengan #hikingberjemaah dengan tujuan untuk cuba dapatkan keseimbangan antara kerja dan masa riadah. “Column” kosong lain, dalam masa “flexible” untuk agent agent isi dengan kerja mingguan mereka yang lain, jumpa dengan rakan rakan baru, “servicing client” lama, kerja kerja admin yang lain, aktiviti persatuan yang lain dan juga masa bersama keluarga. Pilih masa, tulis dan buat. Insyaallah jika anda mampu buat seperti apa yang anda tulis (dengan guidance dari #JR7G), kami jamin kejayaan anda sebagai agent bersama kami.

APW – #Scoreyourgames

“New year is nothing , New YOU is everything”

IMG_7174Tahu baru 2018 bermula dengan satu target baru, dengan “contest” dan “reward” baru dari Prudential. Star Club untuk tahun ni adalah percutian mewah ke Lisbon Portugal dan Malaga Spain. Hampir 4500 orang agent Prudential dari seluruh Malaysia menghadiri new year Kick Off Conference ini.

Selepas selesai ber konferens , #JR7G terus mengadakan APW 2018, dengan tema #Scoreyourgames … ambil sempena tahun Worldcup 2018, dan new rules dari Bank Negara, untuk mengukur KPI setiap agent bagi menjamin sikap profesional setiap agent dalam industri insurans dan takaful.

#JR7G APW, kali ini di adakan di House of Sen, Pahang untuk jangkawaktu 2hari1malam, dengan di hadiri oleh semua agent agent #JR7G. Permulaan tahun dengan penetapan matlamat baru, perancangan perubahan baru dan  tindakan baru untuk sama sama mencapai matlamat baru masing masing.

Rata rata ahli menetapkan matlamat untuk lebih berusaha dalam memberi kesedaran tentang kepentingan takaful dan insurans dalam masyarakat. Insyaallah sama sama kita doakan semoga perancangan ini dapat di capai dengan cemerlang.

Terima kasih kepada semua yang menjayakan APW 2018 ini, Leader leader unit Baha dan Junaidi, Prosperous Agency Leader Fakhrul Anwar, Tetamu jemputan, Abd Rahim Che Ani, rakan dari AD team Pruddential terutama, Amanda Yap, Joyce dan Firdaus, pihak yang menguruskan perjalanan, Puan Siti Ruhaiza, agent agent yang di hormati, Afiq , Azian, Azfeera, dan Muiz dan seluruh rakan rakan dalam #JR7G.

Semoga APW ini memberi manfaat dam memberi impact baru kepada kita semua dan seluruh alam. Insyaallah.

 

Event = Outcome ???

IMG_5556

Formula yang kebanyakan orang sudah tahu, cuma tak tahu/ tak mahu mengaplikasikanya kearah yang di kehendaki.

E : Event ataupun takdir kejadian yang memang sesuatu yang kita tak boleh nak pilih, yang mungkin dah ditulis untuk terjadi kepada kita.

Sememangnya, ramai kita termasuk juga saya, dalam keadaan tertentu, bila terjadi sesuatu kejadian yang tidak dikehendaki, ataupu takdir kurang baik yang “cuba” menghalang kita daripada mendapat sesuatu yang kita kehendaki, selalunya begitu mudah kita cuba mencari salah siapa? Bila mula mencari “salah siapa” ni, selalunya, kita mencari salah orang lain, salah pihak lain, salah kejadian itu, itu yang menyebabkan kita tidak boleh mendapat apa yang kita kehendaki.

Teruskan membaca

Suka kerja waktu yang lain bercuti dan suka cuti waktu yang lain bekerja

Ramai inginkannya, tapi tak ramai yang betul betul usahakan untuk mendapatnya.

2017 sudah sampai ke garis penamatnya, untuk yang hendak berfikir, mungkin boleh gunakan masa masih ada ni untuk melihat kembali apa yang telah kita capai sepanjang tahun 2017, adakah ianya menuju kepada target atau matlamat jangkapanjang kita atau tidak?

Gunakan masa cuti ini untuk muhasabah diri, menilai untung rugi perjalanan kita di sepanjang tahun 2017. Adakah kita masih hendak teruskan perjalanan yang sama, atau kita nak berubah kepada yang lain? Ramai yang tidak mampu berubah.

“Perubahan memang sukar”

Ramai tahu, tanpa perubahan, hasilnya tetap sama.

“Doing the same thing over and over and expecting different result is insanity” – Einstein

tahun demi tahun, buat benda yang sama, bangun pagi, pukul 8, 8 setengah ,9 pagi masuk kerja , pukul 5, pukul 6 balik rumah dan harapkan satu hari nanti dapat “time freedom”, boleh manage “own time”. Tapi apa yang di lakukan adalah sama, tahun demi tahun. anda boleh jangkakan sendiri keputusan akhirnya nanti…kalau anda mengambil formula Eistein ni, jawapannya adalah INSANITY.

Perubahan memang sukar. Nak ubah perlukan satu keazaman yang sangat kuat, dan bukan semua orang boleh berubah, tapi selagi kita belum mencuba dengan sungguh sungguh, selagi itu kita tak tahu. Tak boleh berubah secara keseluruhan, ubah sikit sikit.

“Small Changes BIG EFFECT”

Kadang kadang ada perubahan kita yang sikit, mungkin perubahan yang dulu, sebelum ini, ada orang mengajak menjadi insurans agent, menjadi takaful agent, anda perlekehkan, anda buat endah tak endah, dengar tak dengar, apa kata uabh sikap, dari tak mahu ambil tahu, kepada ambil tahu..daripada tak nak mencuba, kepada nak mencuba, kami JR7 Group tak mengatakan semua orang boleh berjaya dalam kerjaya kami ni, tapi selagi anda tak mencuba, anda tak akan tahu.

Tahun 2018 kami JR7 Group akan memberikan peluang untuk anda ambil tahu kerjaya ini…mana tahu, anda juga boleh bersama kami dan capai matlamat anda.

“Suka kerja waktu yang lain bercuti dan suka cuti waktu yang lain bekerja”

Antara percutian tahun depan, dengan izinNya.

28/01~06/02 : Hokkaido

CityPicture_18011__DSC4257

11/02~14/02 : Star Cruise Klang ~ Phuket

09/04~14/04 : Drive of the year , D.O.T.Y

IMG_6063

18/04~05/06 : Star Club Budapest and #7CScJR7G ( Percutian ke 7 negara dengan JR7 Group )

images

July 2018 : JR7G ke Krabi ( Tarikh belum di kenalpasti )

IMG_6062

JR7 Group secara berkumpulan akan merealisasikannya. Jika anda berminat untuk bersama kami, jangan segan, jangan malu, hubungi kami.

 

#MatRempitBerinsuran & #DiKalaHariHujan antara hatchtag yang dia suka.

Nama penuh saya Mohamed Zaki Bin Mohamed Zakariah. Memulakan pendidikan menengah di MRSM Muadzam Shah Pahang pada tahun 2003~2004. Melanjutkan pelajaran ke Universiti Teknologi Malaysia Skudai Johor di dalam bidang Kejuruteraan Kimia – Gas pada tahun 2006 ~ 2010. Memulakan pekerjaan sebagai seorang jurutera di Seagate Senai pada tahun 2010 sehingga 2013.

Bagaimana saya mula mengenali Prudential?

Pada tahun 2014, saya menyertai satu Superbike Convoy dari Johor ke Melaka, dan pada event tersebut saya berjumpa dengan Junaidi seorang agent insurance di Prudential. Secara tidak sengaja, saya berjumpa sekali lagi dgn Junaidi di hospital ketika melawat sahabat yg terlibat kemalangan. Bermula dari situ junaidi telah bercerita ttg kesedaran thadap kepentingan insuran. Sy sedar tentang perkara tersebut dan bersetuju utk mengambil satu polisi insuran dgnnya.

Bagaimana saya mengenali JR Seven Groups?

Semasa perkongsian mengenai kepentingan insurans oleh Junaidi, dia juga bercerita mengenai peluang untuk menjana pendapatan dengan cara menjadi seorang agent di Prudential. Dari siti saya mula mengenali JR Seven Groups dan mula sebagai agent part time.

Kenapa saya memilih kerjaya ini?

Saya mula menyedari potensi pendapatan yang saya akan perolehi di dalam bidang ini setelah melihat hasil yang saya lakukan dalam masa 6 bulan sebagai part time agent, dan saya membuat keputusan untuk berhenti kerja sebagai jurutera dan melakukan kerjaya ini secara Full time dengan target untuk mendapat penambahan tambahan RM2,000 setahun, dan alhamdulillah saya mendapat seperti apa yang saya jangkakan.

Apakah halangan dan cabaran saya di dalam dunia insurans dan takaful ?

Sepanjang pembabitan saya dalam bidang, sehingga ke hari ini tiada halangan yang besar yang saya tempuhi, cuma pada waktu awal awal pembabitan saya, saya terpaksa “menahan telinga” dengan cakap cakap yang berbunyi “dah belajar sampai boleh jadi engineer, berhenti pulak”.

Apa strategi anda untuk berjaya di dalam kerjaya ini?

Apa sekalipun bidang yang di ceburi , ianya memerlukan strategi, dan saya mengetahui strategi yang perlu di buat untuk berjaya dalam karier ini, saya bukannya akan menjadi agent insurans sampai bila bila, saya sebenarnya perlu membina empayar saya sendiri melalui “networking” saya.

Apa perubahan hidup saya?

Perubahan yang pertama, industri ini mengajar saya untuk lebih positif terhadap rezeki, kadang kala kita dah berusaha, tapi kalau belum di tentukan rezeki untuk kita, tak menjadi juga, tapi kadang kala rezeki datang tanpa di duga, ada juga mesej yang masuk nak tahu berkenaan insurans.

Yang kedua saya dapat menambah kawan saya. Dengan cara “branding” yang saya lakukan di media sosial serta sokongan rakan rakan sedia ada, saya dapat menambah “networking” saya. Saya menjadi tempat rujukan apa saja berkaitan insurans dan takaful.

Apakah pencapaian saya sepanjang karier ini?

  1. Ipad Air , Ipad Air 2 & Ipad mini 4 ( 2014 & 2015 )
  2. Beijing Trip , Jan 2016
  3. Rookie Star , Disember 2014
  4. Prudential Wealth Planner 2015
  5. Ferrari Watch , Sept 2015
  6. Consistency Challenges 3-5-8, First & Second quarter 2016
  7. Experience Star Club Taiwan 2016 ( Incentive Trip )

Impian dan perancangan anda selepas ini ?

Saya bercita cita iuntuk mendapat gelaran “Executive Wealth Planner” serta layak mencapai “Star Club pada tahun 2017. Seterusnya saya menjadi Unit Manager 1 pada tahun 2018 dan mendapat pengiktirafan sebagai Million Dollar Agency (MDA) dengan 8 orang “direct agent” saya dan saya akan mempunyai seorang Unit Manager dari kalangaan direct agent saya pada tahun 2019, seterusnya mencapai cita cita untuk menjadi Agency Manager pada usia saya 34tahun.

Penyesalan saya selama ini ?

Saya tak pernah berjumpa dengan agent insurans sebelum Junaidi, dan tidak pernah tahu tentang industri insurans dan takaful.

Nasihat saya terutama kepada golongan muda.

15747842_10154029194846861_6358308884173263665_nSupaya memiliki insurans pada usia muda dan merancang kewangan dengan betul supaya tidak terjebak dengan bebanan hutang pada masa depan.

Apa yang “ex-orang minyak” ni cari???

Nama penuh saya Noor Junaidi Bin Abu Hasan,  mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Alor Janggus, meneruskan pendidikan menengah di Sekolah Menengah Dato” Syed Omar Alor Setar sebelum melanjutkan pelajaran di Institut Teknologi Petronas. Memulakan kerjaya sebagai seorang juruteknik loji di Asian Bintulu Fertilizer, Sarawak pada tahun 1997.

Tahun 2005, menukar kerjaya menjadi seorang juruteknik operasi di sebuah FPSO ( Floating Production Storage & Off loading )

Tahun 2010, menukar sekali lagi majikan, memilih untuk bersama Newfields Peninsular Incorporated dan bekerja di pelantar minyak ( Platform Belumut Alfa ) sebagai seorang Lead Operation Techinician.

Bagaimana saya mengenali Prudential?

Pada tahun 2010, saya di paksa membeli insurans, dari itu baru saya mengenali nama Prudential sebagai satu insurans company. Agent saya pada ketika itu adalah abang saya sendiri.

Bagaimana saya mengenali JR Seven & Associates?

Pada tahun 2013, saya mula rasa tertarik untuk mengenali bidang yang diceburi oleh abang saya, beliau berhenti kerja sebagai seorang pengurus dan menceburi bidang ini secara sepenuh masa. Saya mula berasa seronok untuk menjadi agent kerana melihat keadaan abang saya yang selalu dapat pulang ke kampung, dan melalui beliau saya mula mengenali JR Seven & Associates, satu agency yang sedang berkembang maju.

Kenapa saya memilih kerjaya ini?

Kerana stress dan isu politik di tempat kerja dan juga masa kerja & masa cuti saya di kongkong oleh orang lain. Dengan kerjaya ini saya boleh memilih untuk bekerja dan bercuti mengikut keputusan saya sendiri.

Apakah halangan dan cabaran saya di dalam dunia insurans dan takaful ?

Cabaran untuk membuang ego diri sendiri kerana saya perlu berkomunikasi dengan orang yang saya tak kenali, yang saya tak pernah lakukan sebelum ini.

Apa strategi anda untuk berjaya di dalam kerjaya ini?

Strategi saya bermula dengan approach kawan kawan sekeliling saya, meminta referals dari mereka samada mereka mengambil ataupun tidak polisi dengan saya.

Apa perubahan hidup saya?

Saya boleh mengawal masa saya bekerja dan bercuti mengikut masa saya sendiri.

Apakah pencapaian saya sepanjang karier ini?

  1. Samsung S5 phone 2014
  2. Ipad mini 2 2014
  3. Ipad Air 2 2014
  4. Macbook Air 2014
  5. Ipad mini 3 12015
  6. Ferrari Watch 2015
  7. Hong Kong Incentive Trip 2014
  8. Star Club Los Angeles & San Diego 2015 (Incentive Trip)
  9. Konnichiwa Osaka – Japan Trip 2015 (Incentive Trip)
  10. Executive Wealth Planner 2014
  11. Executive Wealth Planner 2015
  12. Star Club London 2016 (Incentive Trip)

Impian dan perancangan anda selepas ini ?

Membina agency saya sendiri pada tahun 2017 dengan mempunyai 10 orang direct agent yang mempunyai kapasiti untuk melakukan 1Million new business. 3 daripada agent saya mendapat Star Club dan membina Agency saya di Alor Setar, Kedah, negeri kelahiran saya.

Penyesalan saya selama ini ?

Saya tidak bersungguh sungguh melakukan kerjaya ini pada tahun pertama dan kedua di dalam bidang insurans dan takaful ini.

Nasihat saya terutama kepada golongan muda.

Buka dan lapangkan dada untuk menerima idea perniagaan insurans dan takaful ini kerana dengan modal yang sangat rendah , dapat menghasilkan pulangan yang sangat berbaloi. junaidi-2

Kata terakhir…

BEFORE I DIE…..

Jika anda di minta untuk menyambungkan ayat di atas, apa yang anda akan sambungkan.

Selepas di sambungkan, ambil masa 1 minit dari masa anda, renungkan, fikirkan, adakah itu yang anda betul betul mahu? adakah itu yang menjadi taggungjawab anda? adakah itu yang orang di sekeliling anda, terutamanya ibu anda mahu? adakah itu yang boleh menjamin di alam berikutnya? adakah itu yang anda mahu tinggalkan?

Jika itu yang anda betul betul mahu, betul betul tanggungjawab anda, betul betul boleh menjamin kehidupan anda di alam berikutnya, itu yang betul betul anda mahu tinggalkan, persoalannya, adakah anda mampu? bagaimana anda boleh mampu?

img_1069
Before I Die

Anak doktor belum tentu boleh jadi doktor, tapi macammana anak Agency Manager insurans boleh jadi Agency manager?

Ada dua cara untuk anda yang berminat menjadi ejen insurans berjaya dan mendapat pendapatan yang tinggi, mungkin RM50,000 sebulan bermaksud pendapatan tinggi, mungkin RM100,000 sebulan baru bermaksud pendapatan tinggi, tetapi disini saya maksudkan pendapatan tinggi adalah pendapatan tahunan purata kawan kawan anda menjadi pendapatan bulanan anda…

Anda faham maksud saya? Maksudnya kalau anda bekerjaya sebagai jurutera , rata rata kawan anda juga jurutera, jadi pendapatan tahunan kawan kawan anda itu, kalau anda boleh dapatkan menjadi pendapatan bulanan anda, itu dah di kira anda mempunyai pendapatan tinggi… you are high income earner!

cara pertama, anda menjadi ejen yang dapat membuat jualan baru setiap tahun melebihi RM1,000,000 ( One million sales ), jika anda membuat jualan baru setiap tahun melebihi RM1,000,000 setiap tahun selama 6 tahun, pendapatan bulanan anda boleh mencecah RM90,000 sebulan pada tahun ke tujuh.

cara kedua, anda membahagikan 6 tahun masa anda itu kepada 2 fasa, fasa permulaan ( fasa pertama ) anda gunakan untuk membuat / menambah ” networking” anda, akan ada di antara orang di dalam “networking” anda yang akan mengikut anda menjadi seperti anda, di samping menjadi pelanggan utama anda, buatkan seramai mungkin ” networking” anda. Selepas 3~4 tahun di fasa pertama, dengan berbekalkan “networking” anda itu, anda kan memasuki fasa kedua, dimana anda akan membina empayar perniagaan anda , dan daripada “networking” anda tadi akan terhasil jualan baru tahunan RM4 ke 5 juta setiap tahun. Pada tahun ketujuh anda , pendapatan bulanan anda mencecah 6 digits.

Apabila anda melepasi fasa kedua, dan menjadi Agency Manager, jika anda tiada lagi dapat beroperasi , mungkin kerana “check in” ke alam lain, anak anak anda boleh mengambil tempat anda sebagai Agency Manager.

Macam mana dia boleh ambil tempat bapa dia?