Tentukan masa dan pendapatan kita

Untitled-AdJika di imbau pada masa lalu, mungkin pada zaman persekolahan, kerjaya #AgentInsurance mungkin tak pernah terlintas langsung untuk di jadikan sebagai cita cita.

Kita sama jika anda juga tak pernah angkat tangan bagitau cikgu, yang cita cita anda nak jadi #AgentInsurance

Pinjam kata kata dari Professor di Raja Ungku Aziz yang di petik dari akhbar Mingguan Malaysia

Sekarang telah muncul satu perniagaan alaf baru yang canggih, yang tidak menggunakan modal tetapi mendapat keuntungan berlipat kali ganda iaitu industri insurans

Perkongsian tatacara menjadi seorang agent insurans ataupun agent takaful

Terdapat banyak perkongsian di internet bagaimana kerjaya sebagai #AgentInsurance ini menjadi antara kerjaya yang memberi pendapatan yang antara tertinggi di Malaysia.

Kalau ada mana mana kenalan / sahabat / saudara dalam bahagian pungutan cukai, cuba rujuk kepada mereka ini, bukan biasa biasa bayaran cukai agent insurans kena bayar.

JR Seven Group sedia kongsi pengalaman sedekad kami dalam industri ini kepada generasi baru.

Klik dan register untuk kita berkongsi

Kerjaya Masa Kini

Kata terakhir…

BEFORE I DIE…..

Jika anda di minta untuk menyambungkan ayat di atas, apa yang anda akan sambungkan.

Selepas di sambungkan, ambil masa 1 minit dari masa anda, renungkan, fikirkan, adakah itu yang anda betul betul mahu? adakah itu yang menjadi taggungjawab anda? adakah itu yang orang di sekeliling anda, terutamanya ibu anda mahu? adakah itu yang boleh menjamin di alam berikutnya? adakah itu yang anda mahu tinggalkan?

Jika itu yang anda betul betul mahu, betul betul tanggungjawab anda, betul betul boleh menjamin kehidupan anda di alam berikutnya, itu yang betul betul anda mahu tinggalkan, persoalannya, adakah anda mampu? bagaimana anda boleh mampu?

img_1069
Before I Die

Kutip seringgit dari 100 orang lebih mudah dan kurang risiko dari kutip seratus ringgit dari sorang…

extra-income-001

Ini cara insurans dan takaful ejen jana pendapatan, mungkin ada ejen berkata, kita share sebab nak tolong orang, nak bantu orang…mungkin betul, tapi antara tujuan lain yang tak boleh semua ejen “deny” , adalah sebab komisen. tak kisah samada ejen baru atau ejen lama, semua tak boleh “deny”, kalau ada yang nak menafikan, tolong letak nombor akaun bank saya dalam borang “autopay agent commission”.

Komisen ejen insurans & takaful tak sebanyak komisen ejen lain…kalau dengan market biasa biasa macam saya, mungkin dalam range 25 ke 50 saja untuk setiap “deal yang saya dapat closed”. Cuma yang berbaloinya ia lebih konsisten kalau di bandingkan dengan industri lain…kami dapat sikit sikit saja. Setiap tambahan “closed deal” yang kami dapat buat, akan ada sikit tambahan pendapatan untuk kami.

Itu sebab kalau nak buat “loan” dengan bank, ada setengah pegawai bank nak reject permohonan dari ejen insurans, sebab katanya, komisen ejen tak tetap…memang betul apa yang sesetengah pegawai bank cakap, komisen ejen insurans tak tetap, sebab dia akan meningkat setiap bulan. Kalau nak tetap, itu namanya gaji.

Sapa yang terasa lama menunggu “salary increment” , kena tunggu setahun sekali, mungkin ini cara anda untuk atasi tempoh lama menunggu tu…jadi ejen insurans, dan NIKMATI tambahan pendapatan setiap bulan.

Sesuai dengan budget 2017 ( akan dibentangkan pada 21Oktober nanti ), anda pun pasti nak buat budget baru anda atau keluarga anda untuk tahun depan,nak buat budget mesti ada FUND, ni cara tambah FUND anda. Mungkin satu hari nanti anda boleh jadi seperti kebanyakkan ejen kami, dari mula sebagai “INCOME tambahan” dah jadi “INCOME UTAMA”.

Tak cuba tak tahu. tak salah untuk mencuba. Anda tidak akan GAGAL selagi anda tidak berhenti mencuba.

745bf7586a295bf9114eb70f12b3c4eb

Menetapkan sasaran penting kepada semua ejen tapi…

IMG_8638
Best tengok schedule bulan ni, kena ulang lagi.

Ramai orang boleh bercakap kenapa menetapkan sasaran itu penting, tetapi tak ramai yang mengetahui sebab dan bagaimana sasaran itu di buat, insyaAllah dengan ilmu yang Allah kurniakan ini ( terima kasih kepada leader leader terdahulu ), kami di JR Seven & Associates boleh mengajar anda bagaimana menetapkan sesuatu sasaran dan menjadikan “sasaran anda” itu penting bagi anda dan penting juga bagi orang orang disekeliling anda.

Kalau anda perhatikan sukan mana mana pun, kita ambil mudah sukan bolasepak, sasarannya adalah menjaringkan gol ke dalam gol lawan. Cuba bayangkan pemain seperti Cristiano Ronaldo tidak menetapkan sasaran untuk menjaringkan gol, apabila beliau mendapat bola, beliau hanya akan mengelecek di tengah tengah padang sahaja. Apa jadi dengan permainan tersebut? sudah tentu menjadi perlawanan yang teramat membosankan. Tambah buruk lagi kalau kesemua pemain tiada sasaran, apa akan jadi? orang di sekeliling mereka, jurulatih, pengurus malah penonton pun akan kecewa dengan mereka.

Menetapkan sasaran penting untuk setiap kehidupan

Begitu juga dengan ejen, sasaran ejen adalah untuk “close case”. Jika ejen tiada sasaran untuk “close case” , apa perasaan orang di sekeliling anda, anak bini… sama seperti perasaan penonton yang menonton perlawanan bolasepak yang pemainnya tiada sasaran untuk menjaringkan gol… bosan kan??

Jadi pertemuan bulanan kami ini adalah untuk menetapkan sasaran “close case” masing masing.

Bagaimana menetapkan sasaran dan menjadikan sasaran yang di tetapkan itu penting, itu semua kami kongsikan pada setiap pertemuan bulanan kami.

Kami kongsikan semua ini pada setiap Isnin dan Rabu. Kepada yang berminat jangan segan silu, hubungi kami samada secara telefon atau secara email.

 

7 cara untuk berjaya sebagai ejen

Bila kita buat something, kita kena buat betul betul, baru boleh berjaya. Alhamdulillah, sepanjang bersama dengan Prudential sebagai agent dulu mahupun sebagai leader sekarang, saya begitu yakin 7 cara ini yang membantu saya berjaya samada sebagai “salesperson”, dulu , mahupun sebagai “recruiter” sekarang ni.

Yang pertama, tak penting secantik mana atau sebagus mana “presentation” anda, selagi prospek / customer tak percaya, memang chances untuk anda “close case” memang tak ada. Untuk ni, anda kena ambil masa “rapport” dengan prospect, kenali prospek. Tanya apa yang mereka nak, walaupun kadang kadang mereka sendiri tak tahu apa mereka nak, tak tau apa mereka nak soal kepada anda.. Cuba leads dan guide prospek untuk dapat tahu apa keperluan dan kehendak mereka.

It’s not what you say, it’s about what prospect believes

Yang kedua, jangan pergi jumpa prospek selagi anda tak tahu apa yang anda hendak “close case” dengan mereka, sama juga jangan buat phone call kepada mereka jika anda tak tau apa yang anda nak dari mereka. Sebelum jumpa dengan prospek , anda sepatutnya sudah bersedia, apa yang anda nak cerita / “present” dengan mereka, berapa nak “close case” dengan mereka, Apa “product” dan sebagainya. Anda kena “rehearse” dalam minda bagaimana anda “close case” dengan prospek anda.

Never go into sales call not knowing how you are going to close the sales

Yang ketiga, elak jadi “firefighting” semasa melakukan sales atau recruitment. Maksud “firefghting” ni, masa saya kerja di Panasonic dulu pun , selalu Factory Manager saya guna, jangan jadi “firefighting”, buat kerja sekadar ikut flow saja, ada api menyala padam, bukan nak cari jalan supaya tak ada api menyala atau tiada benda yang terbakar.

Maksud “firefighting” kat sini pula, ada prospek, call, then pi  jumpa, appointment, handle objection, close case, then cari prospek baru pulak untuk call. Anda patut ada sistem yang sistematik, yang boleh bagi anda prospek, walaupun semasa anda handle objection, walaupun semasa anda close case, maksudnya tak putus putus ada prospek untuk call, untuk jumpa, untuk close case

Dedicated time set aside daily or weekly to do prospecting

Yang keempat, percaya apa yang anda lakukan adalah yang terbaik dan dapat membantu ramai orang. Percaya bahawa insurans atau takaful boleh membantu anda. Ia bermula dengan polisi anda sendiri, kalau anda nak bercerita kenapa perlu buat #hibah anda sendiri perlu anda polisi #hibah, jika nak bercerita pasal polisi besar, anda sendiri kena ada polisi besar, kita akan lebih yakin kalau kita bercerita pengalaman kita sendiri.

Believe in yourself, confident and what you are doing is to help your prospect

Yang kelima, sentiasa “follow up”, self discipline  memang sangat penting. Ada ketika, waktu anda approach, masa tidak sesuai, jadi anda kena sentiasa ada masa untuk follow up dengan prospek anda. Buatkan satu sistem, bila, berapa lama sekali untuk follow up.

Show up and show up on time

Yang keenam, kena tahu apa kebolehan anda, berapa call anda buat untuk dapatkan satu satu appointment, berapa presentation anda kena buat untuk dapatkan satu satu “close case”. Untuk permulaan , boleh guna statistik yang “universal” pakai.

Know your numbers

Yang terakhir , yang ketujuh, sentiasa bersedia dengan jawapan. walaupun anda tak mungkin tahu semua jawapan kepada semua soalan, anda kena tahu cara untuk menjawab. Contoh , bila buat “phone call” untuk dapatkan appointment, dah sediakan jawapan untuk objection yang selalu prospek bagi.

Get ready for objection

Insurans dan claim

Ibarat isi dan kuku, laut dan pantai, bulan dan bintang, macam itulah pertalian antara “claim” dan insurans.

Selalu saya katakan, daripada ayat senior senior saya yang dulu, beli insurans hari ini bukan untuk di gunakan pada hari ini, ianya kegunaan masa depan yang kita tak pasti.

Insurans ni barang pelik, beli pada waktu tak perlu, kalau dah perlu dah tak boleh beli.

Semua yang membeli insurans pada dasarnya, memang mengharapkan dapat “claim”, tak kira apa benefit yang dia ambil, dia memang mengharapkan untuk buat “claim”. Oleh kerana sebab ini, jadikan sebagai peringatan, beli insurans bukan kerana harga, belilah kerana reputasinya. Kenali agent anda, kenali insurans company anda, Jika company tu dah hampir seratus wujud, tak kan tak boleh percaya dengan “reliability” dia lagi. Prudential Assurance (M) Berhad dah wujud kat Malaysia sahaja semenjak tahun 1924.

Kenali agent anda, jika anda di datangi agent

A: agent sepenuh masa

B: agent separuh masa, mana satu pilihan anda. Kumpulan kami JR Seven & Associates penuh dengan agent sepenuh masa.

Jangan sembunyikan masalah kesihatan anda dari pengetahuan agent anda, pastikan segala masalah berkaitan kesihatan anda di “declare” oleh agent anda, semasa penghantaran borang permohonan, elakkan dari anda diberikan status “Non Disclosure”.

2016 photo.001

 

Susun semula untuk kebaikan anda?

Samada anda agent baru atau lama, anda tidak akan dapat lari dari menerima berbagai jenis bantahan atau objection bilamana anda sebagai agent cuba untuk “close”kan seseorang prospek. Antara “objection” yang selalu atau hampir pasti anda akan terima ialah “Saya memang tak mampu nak beli atau “contribute” dalam pelan insurans atau takaful ni?”

Adakalanya kita sebagai agent , bilamana kita menerima “objection” sebegini daripada prospek, kita merasakan memang prospek bercakap benar, dan sememangnya dia tak mampu lagi, lalu kita pun tutup buku dan terus balik.

Apakata, selepas ini, jika kita menerima “objection” sebegini, kita ajak prospek sama sama berfikir untuk susun semula perbelanjaan dia. Jika benar dia bercakap benar, pastinya dia mahu untuk menyusun semula perbelanjaan dia.

Cuba dengan dialog ini,

Agent : ok, aku rasa pun hang memang cakap betoi, tapi boleh atak aku tanya satu soalan kat hang?

Prospek : ok, apa dia?

Agent : hang ada berapa anak la ni?

Prospek : 2 orang.

Agent : Ada tak rasa rasanya hang akan dapat sorang lagi anak?

Prospek : Mungkin.

Agent : katakan macam ni lah, bini hang tengah sarat mengandung, dan memang harap kali ni dapat sorang lagi anak lelaki , menag syukur sangat lah..So , hang pun buat lah persediaan untuk menyambut sorang lagi anak lelaki, tiba hari bini hang nak beranak, tiba tiba hang dapat anak kembar. Selama ni hang hanya buat persediaan untuk seorang anak lelaki saja, apa tindakan hang pada ketika tu?

Agent : Adakah hang akan bagi sorang lagi baby tu kepada orang lain, sebab hang hanya buat persediaan untuk sorang saja, tapi bila bini hang bersalin dapat dua baby. Hang nak bagi pada orang ka? atau hang nak susun semula perbelanjaan hang, dan buat apa yang hang sediakan untuk sorang baby kepada dua.

Agent : Aku pasti, hang mesti akan susun semula, susun semua perbelanjaan hang untuk sesuaikan dengan kehadiran dua baby baru ni kan? Aku bukan nak minta setengah dari gaji hang untuk ambil pelan ni, aku cuma minta hang susun semula perbelanjaan hang, dan hanya letak antara 8~10% untuk pelan ni..Kalau hang tak kisah, jom sama sama kita buat, kita listkan perbelanjaan bulanan hang..

perbelanjaan.002

10% yang anda korbankan untuk pelan ini akan menggantikan 90~100% pendapatan anda bilamana anda tidak mampu lagi menjana pendapatan itu.

Perniagaan ini kalau kata senang adalah menipu, tetapi nak kata mustahil, ada ramai juga yang berjaya, tapi yang pasti, pulangannya sangat berbaloi. Teruskan usaha, “objection” yang sikit tak patut melemahkan semangat kita.

“family” bukan hanya berkaitan pertalian “darah” semata mata…

Ramai orang mengetahui kata kata ini,

9 dari 10 punca rezeki datangnya dari berniaga.

Ramai orang yang sedang mencuba, pernah mencuba, serik mencuba dan mungkin juga memang tak mahu mencuba, walaupun mengetahui tentang kata kata tadi dan kebenarannya.

Bila kita bincangkan tentang perniagaan, sudah tentu ianya akan melibatkan produk dan perkhidmatan, dan yang paling tidak boleh lari adalah urusan “jual dan beli” atau “terima atau tidak”. Rata rata orang yang mula berniaga akan mula berurusan dengan orang orang di sekelilingnya yang paling rapat dahulu, ini adalah perkara normal, dan mengharapkan orang orang di sekelilingnya akan membantunya memulakan perniagaannya.

Samada betul atau tidak, hanya kita sendiri sahaja yang tahu, apabila anda menjual kepada   kawan rapat atau kepada keluarga anda, tidak kisah berapa, dan apa yang ada jualkan, mereka selalu akan terfikir “berapa banyak keuntungan hasil jualan anda kepada mereka yang masuk ke dalam poket anda?” , tidak kira berapa murah anda menjual kepada mereka, mereka masih belum boleh dapat menghargainya.

Sentiasa akan ada golongan yang tidak kisah tentang masa, kos dan usaha anda, mereka lebih “rela” membiarkan orang lain “mengambil keuntungan” atas mereka daripada membiarkan anda (samada sebagai kawan rapat atau ahli keluarga mereka) mengambil keuntungan daripada mereka, di sebabkan di dalam hati dan fikiran mereka akan sentiasa ada

“berapa banyak keuntungan yang dia dapat daripada belian aku tadi?”

,tidak pula golongan ini cuba untuk berfikir yang sebaliknya,

“berapa banyak telah anda bantu mereka berjimat?”

Ini adalah contoh klasik mentaliti “orang miskin”.

family.001Macamana orang kaya menjadi kaya? satu sebab utama adalah mereka sentiasa bersedia membantu perniagaan kawan rapat dan keluarga mereka, menjaga satu sama lain, kerana mereka sentiasa percaya

“Lagi banyak mereka memberi, lagi banyak mereka akan dapat – Apa yang mereka beri , itulah yang akan mereka dapat”

jikalau mereka selalu memberi bantuan kepada perniagaan kawan rapat ataupun ahli keluarga mereka, suatu hari, di saat mereka memrlukan pertolongan, mereka juga akan mendapat bantuan itu.

Anda akan mula menjadi kaya, apabila anda mula memahami kata kata ini.

** Sebagai agent baru yang mula berjinak jinak dengan perniagaan ini, adakalanya anda akan berdepan situasi begini, lapangkan dada anda, fahami betul betul entri di atas, ianya adalah normal.

Boss anda tak bagi jawapan untuk soalan berikut.

# Adakah anda berpuashati dengan kerjaya anda sekarang?

# Adakah anda bekerja kuat untuk mendapatkan pendapatan bulanan anda, dan kehilangan “life balance”, terutamanya masa bersama keluarga dan orang yang sayangi?

# Adakah anda rasa tertekan setiap kali bangun, memikirkan anda terpaksa pergi ke tempat kerja anda?

# Adakah anda berpuas hati dengan pendapatan anda? Apakah pendapatan SEBENAR yang anda inginkan?

# Adakah yang menghalang anda daripada meletak jawatan di tempat kerja  anda sekarang, adakah berkaitan dengan benefit yang anda terima?

# Adakah pendapatan anda sekarang penting atau sangat penting?

ADAKAH ANDA BERHARAP MEMPUNYAI CARA LAIN UNTUK MENDAPATKAN PENDAPATAN ANDA?

Sebenarnya ada cara lain untuk mendapatkan pendapatan anda. Mungkin anda “berasa” anda pernah mendengar, tapi tak pernah mencuba, mungkin juga anda “berasa” anda tahu, kerana pernah melihat, mungkin juga anda “berasa” anda tak yakin disebabkan kawan anda pernah mencuba dan gagal.

Kami mempunyai “real proven system” untuk berjaya. Boleh rujuk https://jr7groups.com/category/agent-bank-profile/

Yang bulat tak datang bergolek, yang pipih tak datang melayang.

Jika anda merasakan “tak ada yang datang dengan MUDAH”, Ya anda betul. Sangat betul. Anda perlu berusaha, tapi saya janjikan dengan system yang kami ada, anda boleh berjaya.

Cukuplah berangan untuk mendapatkan #lifebalance , #betterlife . Ambil TINDAKAN sekarang.

Wishing a different result by doing the same thing over and over again is INSANITY – Albert Einstein

The worst people to serve are the poor people – Jack Ma, Founder of  Ali Baba

Memaafkan tidak akan mengubah masa lalu, tetapi akan memudahkan masa depan

2016 tahun yang sangat laju, 2 hari lagi untuk kita berada di dalam QUARTER PERTAMA tahun 2016, dalam apa juga bidang kerjaya anda, saya percaya anda mempunyai SOP yang sama dengan saya, di awal tahun, anda merangka dan membuat perancangan untuk anda mencapai target anda untuk sepanjang tahun 2016 ini.

Kini masa terbaik untuk anda, menilai sejauh mana pencapaian anda terhadap perancangan yang anda lakukan. ( Kenyataan ini adalah untuk saya juga ). Sepatutnya pencapaian anda mestilah satu per empat daripada target yang telah anda sasarkan, di sebabkan masa yang 1/4 daripada keseluruhan masa di tahun 2016 sudah berlalu.

Di mana pencapaian anda? saya pasti hampir keseluruhan daripada anda termasuk juga diri saya, pencapaian yang kita perolehi tidak menepati langsung dengan sasaran yang kita harapkan. Kalau kita mencari alasan di atas kegagalan , terlalu banyak alasan yang kita boleh keluarkan. Mungkin 10, mungkin 20 dan mungkin 30 alasan kita dapat keluarkan?

Keluarkan sebanyak mungkin alasan di atas kegagalan anda mencapai seperti yang anda sasarkan, dan MAAFkan kesilapan anda. Orang yang bijak dan bertanggungjawab tidak akan melakukan kesilapan untuk kali kedua, dan meminta maaf untuk kesilapan yang sama. Pastikan selepas  detik ini, tiada lagi kesilapan yang sama yang akan anda lakukan demi untuk mencapai sasaran anda.

Maafkan kesilapan anda yang lalu memang tidak akan mengubah apa apa keputusan pencapaian anda hari ini, tetapi ianya akan memudahkan anda membuat tindakan di masa sekarang dan masa depan.

Memaafkan tidak mengubah apa yang berlaku di masa lalu, tetapi ianya memudahkan di masa depan.