The “Best Gift” for our kids is the best “retirement life” for ourself

IMG_0429 2

Semua mak ayah ingin memberikan yang terbaik kepada anak anaknya, ada yang ingin memberikan pelajaran terbaik, perlindungan diri yang terbaik, tempat tinggal yang terbaik, pakaian, makan minum yang terbaik tetapi bolehkah kalau kita katakan hadiah yang terbaik yang kita boleh berikan pada anak anak kita, jika betul kita sayangkan mereka adalah :

hadiah terbaik dari seorang ayah atau ibu kepada anak anak meraka adalah persediaan terbaik untuk memasuki zaman pencen

Kenapa?

Bayangkan kalau satu satu pasangan berkahwin dan mendapat anak pada umur 30tahun, 25 tahun selepas itu, pasangan tersebut akan mencecah usia 55tahun, dan si anak tadi akan mencapai umur 25 tahun, pada umur sebegini, anak tersebut akan memulakan kehidupannya sendiri, mula bekerja, mula untuk mengenal dunia yang sebenar.

Bayangkan jika pada waktu itu, usia si anak 25 tahun, usia orang tuanya sudah mencecah usia untuk pencen, usia di mana tiada lagi pendapatan. Jika si ayah tadi tidak menyediakan satu plan “persaraan” yang terbaik untuk dirinya dan pasangannya, apa akan jadi? Pastinya pasangan ayah dan ibu tadi akan terpaksa bergantung pula kepada si anak yang baru nak memulakan kehidupan. Bukan untuk saya mengatakan yang si anak tak patut membantu ayah atau ibu, tapi jika ayah dan ibu tadi telah menyediakan satu plan persaraan terbaik ( maksud saya dari segi dana persaraan ), pastinya si anak dapa memberi tumpuan sepenuhnya untuk kehidupan yang dia yang baru nak bermula.

Bukankah kita selalu sebut :

What we focus is what we will get

benda yang sama akan berlaku kepada si anak tadi, apa yang si anak tadi foku, itulah yang akan dia dapat. Jika si anak boleh memberikan tumpuan untuk memajukan kehidupan dia, itulah yang akan dia dapat.

Apa option plan persaraan terbaik yang kita ada?

Plan persaraan yang terjamin bersama Prudential

Mungkin bukan ini saja jalan untuk mendapat plan persaraan terbaik, tapi apa salahnya untuk anda ambil tahu, apa yang ada , apa yang tidak dalam plan ini. Walaupun saya baru satu dekad bersama Prudential, bermula pada 13 April tahun 2009, saya merasakan sangat bersyukur dengan plan yang ada, bermula dengan idea “Formula triple three“, di mana usaha saya selama sedekad ini boleh memberikan satu jaminan persaraan yang kebanyakan orang idamkan.

Ramai orang pada waktu usia anak remaja, melalui zaman persekolahan, menginginkan untuk cepat membesar , lulus dalam setiap peperiksaan dan ingin mula bekerja. Apa yang menjadi persamaan antara ramai orang di sini adalah, apabila mula bekerja, ada yang merasakan ingin bercuti, kalau boleh ingin bercuti dengan lama…tapi hakikatnya tidak boleh. selagi kita bekerja, selagi itu kita tidak boleh bercuti sesuka hati kita. Pada waktu itu, mula merasakan ingin nak merasa hidup macam orang pencen, walau tak bekerja, tapi ada pendapatan.

Persoalannya , bolehkah??? dan jawapannya ,  mestilah tak boleh untuk kebanyakan orang.

Kerana apa? atas sebab apa , sesetengah golongan boleh menikmati persaraan awal, sesetengahnya pula tidak boleh?

Salah satu sebabnya adalah, kerana kita tidak “memilih diri” kita untuk berada dalam kalangan yang boleh?

Terdapat 4 jenis punca pendapatan secara amnya di dunia ini,

  1. Bekerja makan gaji -> ada boss yang memberi gaji kepada kita
  2. Bekerja sendiri -> sendiri jadi kuli, sendiri jadi boss
  3. Berniaga -> mengusahakan sesuatu sehinggan mempunyai kakitangan yang bekerja di dalam organisasi kita
  4. Pelabur -> mempunyai banyak hasil kekayaan, duit di gunakan untuk bekerja untuk dirinya. kata lainnya, guna duit untuk buat duit

Jenis 1 & 2 , memang tidak akan mampu untuk bersara awal, kerana kita akan terikat dengan masa. Masa kita akan di tukar dengan pendapatan.

jenis 3 & 4 , sangat berpotensi untuk mendapat persaraan awal, ataupun kata lainnya, dapat menikmati kehidupan umpama bersara.

Sedekad bersama Prudential, alhamdulillah di tunjukkan jalan kepada jenis 3, saya sedia berkongsi dengan anda semua, dan kemudian anda buatlah keputusan.

KLIK

Cara menikmati kehidupan umpama bersara

Life is about option

What we choose is what we get

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s