Hakikat “Flexible time” dan “time freedom”

flexible-working-time-itce

Walaupun apa namanya, “time freedom”, “flexible time” atau apa saja, selagi kita bergerak secara berkumpulan, selagi itu tiada istilah ini untuk kita. Bergerak secara berkupulan ni mungkin bermakna kita dalam satu organisasi, kita mungkin dalam satu jabatan. “Freedom of Time” hanya terjadi jika anda “sendiri” an di muka bumi ini atau anda seorang yang tak berkawan, tak mahu mempunyai kawan dalam hidup anda.

Walaupun kebanyakan agent “claim” time freedom, tapi pendapat saya, selagi kita bergerak secara berkumpulan, kita masih juga perlu mengikat/ mengikut masa yang ramai setuju, atau masa yang telah di persetuju..itu baru bermakna kita berada dalam kumpulan tu…

IMG_2122

Saya ambil contoh, JR Seven Group, kami merancang beberapa pembaharuan pada tahun ni, seperti masa untuk “hiking” / masa beriadah kami secara berkumpulan yang kami tetapkan pada setiap hari rabu pagi. Secara tak langsung, walaupun agent seperti saya mengatakan “time freedom” , sebenarnya itu susah nak berlaku. Satunya kerana, kami ramai ramai dah setuju, nak buat “hiking” ni, yang kami namakan #hikingberjemaah”, dan kami juga dah setuju untuk lakukan pada hari rabu…so, sebagai agent yang penuh dedikasi seperti saya, pastinya saya akan aturkan juga masa saya supaya boleh ikut “time table” ni. Bagi saya, masa yang agent katakan “time freedom” ni tidak akan wujud selagi kita berada dalam sesuatu organisasi.

Yang mungkin wujud adalah “time flexible”. Sedikit sharing jadual waktu agency kami.

time table

Ada “column” kosong yang kami boleh isi dalam jadual mingguan kami sebagai agent di JR Seven Group, antara time kosong pada pagi rabu, itu sebab kami isikan dengan #hikingberjemaah dengan tujuan untuk cuba dapatkan keseimbangan antara kerja dan masa riadah. “Column” kosong lain, dalam masa “flexible” untuk agent agent isi dengan kerja mingguan mereka yang lain, jumpa dengan rakan rakan baru, “servicing client” lama, kerja kerja admin yang lain, aktiviti persatuan yang lain dan juga masa bersama keluarga. Pilih masa, tulis dan buat. Insyaallah jika anda mampu buat seperti apa yang anda tulis (dengan guidance dari #JR7G), kami jamin kejayaan anda sebagai agent bersama kami.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s