Anda tak akan malu jadi agent jika…

Antara halangan besar yang selalu saya dapat ketika mengajak seseorang jadi agent:

  1. malulah jadi agent, kena jumpa dengan orang.

  2. Kalau nak jawab secara negatif, ni yang hang jumpa aku ni tak malu pulak? aku bukan orang ka? hang bagitau aku mana satu barang yang hang rasa hang boleh jual kat binatang, jual barang mesti kat orang bro… Tapi kalau cuba untuk jawab secara positif dan ayat membina, biasalah, mula mula memang malu, benda baru. Waktu kahwin nak tidur sebelah bini pun malu bro..ni lah yat paling positif yang aku cuba jawab.

Kali ni saya teringat satu post dalam Fb yang di tulis oleh salah sorang agent dari JR Seven & Associates, Sahimin Basyri, bagaimana dia nak hilangkan rasa malu.

Nak hilangkan rasa malu tak bertempat atau segan berjumpa orang ,saya amalkan beberapa perkara masa mula-mula jadi ejen.

+ selalu tegur orang dalam lif. Tak kisah bangsa apa. Nepal pun kita sembang.

+ tegur orang sebelah dekat hospital ke, klinik ke time tunggu giliran .

+ pegi masjid solat jemaah/jumaat sentiasa hulurkan tangan dengan orang sebelah.

+ join group sukan stranger. Futsal , bola, basketball etc. Kemudian start tegur, tegur sebab mintak pass bola. Lama-lama tak segan.

+ join group makanan, bisnes,komuniti , telefon orang buat bisnes makanan. order je apa-apa, popiah ke, ayam goreng, nasi kerabu . Dah deliver , ajak sembang. Lama-lama seronok. Dapat contact makanan sedap plak tu.

+ jual apa-apa barang yang tak diperlukan lagi (mainan anak, alat sukan, camera , kereta, rumah etc) dekat group,mudah dan sebagainya. Jumpa buyer, sembang lagi, lama-lama tak segan.

+ ringankan mulut ucap terima kasih kepada waiter antar air/makanan setiap masa.

+ call customer service , tanya je info apa-apa.

11539761_10205282798368204_8769251670688799045_n

Sebenarnya kalau anda tak akan malu jadi agent jika anda buat betul betul , bina empayar perniagaan yang sebesar besarnya dalam bidang ini.

Saya bangga untuk bagitau anda semua, saya adalah agent insurans dan takaful. Kerana dengan cara ini saya mendapat TIPS yang rata rata orang nak. TIPS saya adalah

T … time, I … Income, P … Position, S … Satisfaction.

Kalau dah dapat TIPS ni, dah tak malu dah… nak belajar cara dapatkan TIPS, isi form bawah ni dan tekan SUBMIT ya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s