Unlearn & Relearn

IMG_4487 (1)IMG_4489Belajarlah sehingga ke negeri China.. Saya teringat suatu quote yang di keluarkan oleh seorang yang hebat, seorang pengasas @ ceo @ managing director @ owner iaitu KONOTSUKE MATSUSHITA, orang yang menghasilkan suatu company yang di kenali bukan sahaja di negara kelahirannya, Jepun tetapi di seluruh dunia. Syarikat yang lebih dikenali dengan nama barunya PANASONIC, dulunya MATSUSHITA.

anda boleh belajar dari setiap benda yang ada di sekeliling anda – apa sahaja yang ada di sekeliling anda merupakan “sifu” anda – belajarlah darinya

Kekadang apa yang kita selalu dengar, kita rasakan kita telah mengetahuinya, tapi pada hakikatnya, kita hanya mengetahui secara luarannya sahaja, bukan kesemuanya, menyebabkan kita tidak mengambil peduli lagi tentang sesuatu perkara yang kita selalu dengar itu, ini kita panggil sebagai syndrom familiarity. Pernah dengar statement macam ni , ” nampak familiar, tapi kat mana ya???” ni kes yang sama dengan ilmu/ skill / knowledge / idea..

Apa yang kita perlu buat ialah, kita kena belajar untuk “UNLEARN” semua yang kita pernah belajar, dan kosongkan balik memori dalam kepala kita, analogy nya, kalau “suatu gelas dah penuh, dan kita tidak kosongkan ia, mana mungkin kita dapat isi air yang baru”

Dalam konteks belajar pun sama, apa yang kita rasa kita tahu, tak mungkin sama dengan apa yang rakan/ orang lain tahu, jadi belajar kosongkan minda, ” UNLEARN”, dan kemudian RELEARN dari orang lain pula, isikan tempat memori yang kosong itu dengan input input yang baru…ini kita panggil sebagai UNLERN then RELEARN.

nak berjaya kita kena banyak mendengar, daripada bercakap, sebab tu ada pepatah mengatakan, Allah jadikan kita dengan 2 telinga, dan satu mulut…banyak dengar daripada bercakap.

Alhamdulillah semakin ramai rakan niaga JR Seven & Associates yang di iktiraf sebagai trainer di dalam kumpulan besar kami, Khalifah Group. Tahniah Ammar dan Redzuan , kemunculan pertama, malam ini sebagai trainer baru. Share apa yang kita ada, semakin banyak kita share, semakin banyak yang kita dapat.

The more you give, the more you get.

What you give is what you get

Kami, rakan rakan di JR Seven & Associates memang komited untuk melahirkan lebih ramai orang yang berjaya melalui industri yang kami ceburi ini.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s