7 perkara orang kaya lakukan

Semalam kita bercerita mengenai kaya dan mengapa perlu menjadi kaya. jom periksa apa orang kaya lakukan untuk mereka menjadi kaya.

#1 Orang kaya langgar peraturan – peraturan di buat oleh manusia berdasarkan kesesuaian masa dan kehendak ketika peraturan itu dibuat. ada masanya peraturan / aturan cara yang di buat dulu tidak sesuai lagi pada masa kini. Orang kaya sentiasa mempunyai / mencari cara baru dalam melakukan sesuatu, orang kaya sentiasa kreatif / mencari jalan yang lebih kreatif untuk melakukan sesuatu. Ini di panggil

Continuous And Never ending Improvement Individual – CANii

#2 Orang kaya mencari persamaanorang kaya atau orang bersumber mengetahui yang mereka perlukan bantuan. Untuk mendapatkan bantuan, orang kaya juga mengetahui yang orang yang tidak kaya tidak dapat membantu mereka, jadi orang kaya sentiasa mencari persamaan untuk bersama dengan orang kaya yang lain untuk mendapatkan bantuan. Agak kucar kacir “statement” ini bukan? tapi saya rasakan anda boleh faham juga selepas anda membaca 7 kali.

looks for the common goods

#3 Orang kaya tidak meminta maaf terhadap perkara yang tidak patutorang kaya memang bersedia untuk melanggar peraturan, dan sudah menjadi biasa bagi orang kaya melanggar peraturan. Orang kaya hanya meminta maaf pada perkara yang betul betul salah, dan tidak akan meminta maaf atas kejayaan mereka.

Easier to ask for forgiveness than permission

#4 Orang kaya sentiasa terdesakOrang kaya sentiasa jadikan mereka berada di dalam keadaan terdesak, seumpama tiada lagi PLAN B, yang ada hanyalah satu PLAN sahaja iaitu PLAN A. Apa pun yang orang kaya buat, mereka akan memastikan PLAN A mereka berjalan seperti yang mereka rancang. Orang kaya akan buat PLAN A mereka sehingga berjaya.

RICH people burns their ship

#5 Orang kaya guna cara murah – Orang kaya sentiasa menerima dan menggunakan pengalaman orang lain untuk menjadikan mereka orang kaya. Mereka tahu pengalaman adalah mahal jika mereka merasainya sendiri. Pengalaman bagaimana orang lain mendapat dan menghadapi cabaran.

RICH people turn challenges into advantages

#6 Orang kaya bermain lebih dari 2 tanganOrang kaya sentiasa mempunyai peta lengkap ke destinasi yang mereka hendak pergi. Orang kaya akan mempunyai lebih dari dua plan untuk sampai ke destinasi yang mereka hendak pergi.

RICH people working on multiple plans

#7 Orang kaya selalu meminta – Ini tips paling senang untuk di lakukan, tetapi hanya orang kaya yang selalu melakukannya. Orang kaya akan “buka mulut” dan minta apa yang mereka perlukan. Dengan meminta tersebut, walaupun ada masanya mereka orang kaya tidak mendapat apa yang mereka kehendaki, tapi akan membuka peluang yang baru untuk mereka mendapat sesuatu yang lain.

if the road doesn’t take you exactly where you plan to, it can often lead to other great places

Saya adalah orang kaya.

Rakan Niaga JR Seven adalah orang kaya.

IMG_3771

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s