Botol, Masa & Kehidupan sempena tahun baru 2016

bottle

Masa itu emas…selalu pepatah ini kita dapat dengar.

Masa adalah suatu ruang yang kita isikan intipatinya.. Kalau dapat kita andaikan masa yang setiap seorang yang kita ada umpama botol, botol yang kosong ini kita andaikan harganya mungkin RM1, kalau kita isikan botol itu dengan air kosong, harganya mungkin hanya RM2, kalau kita isikan pula dengan madu, madu kelulut ataupun madu yang lebih mahal lagi, madu Yaman, harganya mungkin mencecah ratusan ringgit,kalau kita isikan pula dengan minyak minyak wangi , harganya mungkin boleh mencecah ribuan ringgit dan kalau kita isikan pula dengan air longkang ataupun air parit yang kotor, berapa pula harganya? mungkin bukan setakat tidak menjadi harga, malahan botol dan isinya sekali sudah tidak bernilai lagi.

Begitu juga dengan masa di dalam kehidupan kita ini, apa yang kita isikan itulah yang menjadi nilainya. Kalau kitaisikan dengan benda yang baik baik, insyallah kehidupan kita ini akan bernilai.

Saya tidak pasti berapa besar botol saya, begitu juga dengan anda, berapa lama masa yang kita ada, bersempena dengan tahun 2016 yang baru ini, mari kita ubah cara, ubah kepada yang lebih baik, isikan dengan benda yang baik baik, supaya kehidupan kita akan menjadi lebih bernilai.

2016 akan menjadi tahun yang bernilai untuk kita , jika kita isikan dengan nilai nilai yang baik, yang hebat.

Bernilai bukan sahaja kepada kita, malahan kepada orang orang di sekeliling kita. Jika kita isikan dengan baik, waktu tu … pepatah ” Masa itu emas ” boleh kita gunakan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s